Srednja Bosna

Manjak prihoda u budžetu SBK, ministarstvo ograničava izdatke kako bi sačuvalo likvidnost

Zbog nedostatnog punjenja proračuna, Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) bit će primorana ograničiti određene izdatke kako bi bila sačuvana likvidnost, izjavila je u Travniku ministrica finansija SBK Mirjana Plavčić, pojašnjavajući da se u prvom redu radi o transferima i kapitalnim ulaganjima.

Plavčić je novinarima kazala da su ukupni javni prihodi u januaru bili manji za 25 posto, u odnosu na planirane, a ovaj trend je nastavljen i u februaru.

– Nažalost i veljača je zadržala taj trend i ne očekujemo neku drastičnu promjenu nabolje. To Vladu obavezuje na svakodnevno praćenje, u cilju zadržavanja likvidnosti i osnovnih prioritetnih potreba – naglasila je.

Najavila je da će Ministarstvo finansija predložiti isključivo stvaranje obaveza u visini raspoloživih sredstava, po cijenu rezanja troškova na određenim stavkama.

– Zakonima je određeno da postoje prioriteti i osnovne funkcije koje se moraju finansirati, a na Vladi je da pronađe balans između potreba i mogućnosti – istaknula je.

Na pitanje hoće li biti transfera s viših razina vlasti, Plavčić je kazala da se informacije o tome tek povremeno pojave u medijima, te da se sve razine vlasti suočavaju sa istim problemima.

 

Share via
Copy link