Srednja BosnaTravnik

Načelnik Travnika Kenan Dautović: Imamo ogroman potencijal u turizmu

SDA podržava pristup da Travnik postane grad bez uvođenja administrativnih podjela, kaže novi načelnik ove lokalne zajednice

POTVRĐENI SU REZULTATI PRIJEVREMENIH IZBORA ZA NAČELNIKA OPĆINE TRAVNIK, PROŠAO JE I ŽALBENI ROK. KADA PREUZIMATE FUNKCIJU PRVOG ČOVJEKA VEZIRSKOG GRADA?

– Prošao je žalbeni rok. Ne znam da li se neko žalio na rezultate izbora, ali je realno očekivati da nije. Krajem sedmice nadam se da bih mogao preuzeti dužnost i početi raditi.

OBIŠLI STE SVE MJESNE ZAJEDNICE SA ŽELJOM DA SAGLEDATE STANJE, DA VIDITE S KOJIM PROBLEMIMA SE SUSREĆU GRAĐANI TRAVNIKA. KOJI SU TO PRVI KORACI KOJE NAMJERAVATE DA URADITE KADA STUPITE NA DUŽNOST?

– Jesam. Skoro dva mjeseca obilazim općinu. U posljednjih sedam dana sam dolazio i u zgradu Općine, kako bih se upoznao sa službama. Svjestan sam da ima mnogo posla.

MENTALNI SKLOP

Ja sam uvijek bio pristalica demokratskog stila vođenja, dakle, uključivanja ljudi, a ne isključivog, kako kažu, krutog vojničkog stila

Ono što sam znao na početku kampanje, a sada sam još sigurniji u to, jeste da se mora raditi maksimalno na prihodovnoj strani budžeta. Treba učiniti sve da se donese nova vrijednost na prostor općine, da se osnaže privredni subjekti, kako bi općina krenula ka boljitku. Sljedeća stvar koju sam, također, uočio jeste da treba više raditi sa mjesnim zajednicama, dakle, iskonskim mjestom lokalne samouprave. Na neki način to će se morati raditi i normativno i organizacijski, a Boga mi i sa većim prisustvom, jer najveći dio problema naših građana nalazi se u mjesnoj zajednici.

RAČUNATE LI NA POMOĆ BIVŠEG NAČELNIKA ADMIRA HADŽIEMRIĆA?

– Apsolutno. Imao sam i dosad svaku vrstu podrške od gospodina Hadžiemrića, u mjeri u kojoj to nije bilo u sukobu interesa sa njegovom trenutnom dužnošću. Naravno da očekujem pomoć od njega i ubuduće. Rekao mi je da mi stoji na raspolaganju i nakon primopredaje funkcije. On je deset godina bio na čelu Općine i zaista zna sve detalje i historijat, anamnezu svakog problema u Travniku.

POSTOJE RAZLIČITA MIŠLJENJA O TOME DA LI TRAVNIK TREBA DA POSTANE GRAD I AKO POSTANE, DA LI BI BIO PODIJELJEN NA VIŠE OPĆINA. KAKO VI GLEDATE NA TO PITANJE?

– Postoje različita mišljenja o tome. Politička opcija kojoj pripadam (SDA, op. a) sasvim sigurno podržava takav pristup, da Travnik postane grad, ali na jedan laganiji način, gdje bi načelnik postao gradonačelnik, a općinsko postalo gradsko vijeće bez uvođenja bilo kakvih dodatnih administrativnih podjela koje bi vodile podjeli teritorije općine Travnik.

IMATE BESPRIJEKORNU VOJNU KARIJERU IZA SEBE, U PENZIJU STE OTIŠLI NEDAVNO KAO BRIGADNI GENERAL ORUŽANIH SNAGA BIH. DA LI TO MOŽE BITI DOBRA PODLOGA ZA JEDAN VOJNIČKI, DISCIPLINIRANI, MOŽDA I ČVRŠĆI PRISTUP U RADU OPĆINE?

– Ja ne mogu pobjeći od jednog atributa koji je vojničkog karaktera i koji se veže za mene, jer to je mentalni sklop. Ali, ovdje se više radi o pristupu organizaciji. Čvršći pristup sam kao vojnik morao imati da bih bio uspješan. U tom kontekstu, sasvim sigurno će pozitivna rješenja biti aplicirana i ovdje, sa napomenom da i u vojsci postoje razni stilovi vođenja.

image

Načelnik Travnika vjeruje da će se do izbora 2022. riješiti izgradnja Gimnazije / Muhamed Tunović

JEDAN OD PROJEKATA KOJI VEŽE TRAVNIK, NOVI TRAVNIK, BUSOVAČU I ZENICU, ODNOSNO SREDNJOBOSANSKI I ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON JE PLAVA VODA. BILO JE ODREĐENIH PROBLEMA U PROJEKTU KOJI SU RIJEŠENI. KOLIKO STE UPOZNATI SA OVIM PROJEKTOM I SMATRATE LI DA ĆE DONIJETI DOBRO TRAVNIKU?

– Jesam. U potpunosti sam u toku. Posljednji problemi, kako sam informiran, bili su upravo oko nadležnosti potpisivanja kredita, a koji su vezani za ZDK. Prije dvije sedmice taj problem je riješen. Procedura preuzimanja kredita je pokrenuta. Zaista se radujem implementaciji tog projekta od kojeg općina Travnik očekuje značajne iskorake.

OBLAST KOJA JE BITNA ZA TRAVNIK JE TURIZAM. TU SU U GRADU RODNA KUĆA NOBELOVCA IVE ANDRIĆA, TVRĐAVA I STARI GRAD, MUZEJ, ŠARENA DŽAMIJA, A IZVAN GRADA JE VLAŠIĆ KOJI JE SVAKAKO JEDNA OD NAJPOSJEĆENIJIH TURISTIČKIH DESTINACIJA NAŠE ZEMLJE U ZIMSKOM PERIODU. KAKO UNAPRIJEDITI TURIZAM I PRIVUĆI ŠTO VIŠE TURISTA?

– U mojoj izbornoj platformi turizam je na mjestu broj 1. Zato što su resursi općine Travnik značajni. Spomenuli ste gradski dio, on je kulturno-historijska jezgra i ogroman je potencijal. Ogroman je i potencijal Vlašića, kao ekološko-turističke destinacije, ne samo u zimskim nego i u ljetnim uvjetima, ali i tokom cijele godine. Prostor koji ja vidim zbog specifičnosti Travnika je vjerski turizam, što mislim da nije dovoljno iskorišteno. Jednako tako, imajući u vidu da je Travnik čist grad, u ekološkom smislu, ali i potencijal sportski se razvija, mislim da možemo raditi i na razvoju sportskog i zdravstvenog turizma. Travnik je pokazao da ima kapacitete i za to. Tri bolnice su radile u ovoj pandemiji, tu su i domovi zdravlja, domovi za starija lica.

JEDNA OD ODLUKA KOJA JE NAIŠLA NA OSUDU GRAĐANA JE POVEĆANJE NAKNADA VIJEĆNICIMA. IZ KLUBA SDA SU REKLI DA SU UCIJENJENI OD KOLEGA IZ HDZ-A BIH DA NEĆE GLASATI ZA USVAJANJE BUDŽETA ZA 2021. GODINU AKO NE PRIHVATE OVU ODLUKU. ŠTA MISLITE O TOME?

– Nisam učestvovao u tom procesu, ali mogu reći da se to dramatično odrazilo na kampanju koju sam vodio u to vrijeme. Vjerovatno je to nešto što je politički bilo osjetljivo, ali cijenim da je to urađeno tako kako je urađeno. Ne bih to dalje komentirao.

VAŠ PROTUKANDIDAT NA IZBORIMA HARIS KANIŽA U PREDIZBORNOJ KAMPANJI JE GOVORIO DA ĆE, AKO DOĐE NA VLAST, RIJEŠITI PROBLEM GIMNAZIJE. TO JE KOMPLEKSAN PROJEKAT U KOJI SU UKLJUČENI I VIŠI NIVOI VLASTI KANTON I FEDERACIJA BIH. KAKAV JE VAŠ PLAN PO TOM PITANJU?

Sa dodatnim ulaganjima siguran sam da Travnik može napraviti značajne iskorake i u zdravstvenom turizmu

– Sve ste tačno rekli, ali i ja sam u svoju izbornu platformu stavio rješavanje problema Gimnazije. Cilj je da se do izbora 2022. godine riješi Gimnazija. Da li će to biti kreditna sredstva, zaduživanjem onih nivoa koji su potrebni, neke donacije ili kombinacija svega toga – još ne znam. Mislim da je to ostala neuralgična tačka koja više neće trpjeti čekanje.

ŠTA JE JOŠ U VAŠIM PLANOVIMA, ŠTA ŽELITE REALIZOVATI U BLISKOJ BUDUĆNOSTI?

– Na neki način sam započeo kampanju brige o mladima. Sve vrijeme sam govorio da, ako u narednih pet do šest godina ne riješimo probleme mladih koji su mnogobrojni, ne radi se tu samo o zapošljavanju nego o spletu aktivnosti koje se trebaju preduzeti, ostat ćemo bez mladih.

MLADI I DIJASPORA

Ako ostanemo bez mladih, onda nam je džaba sve ovo što radimo. Naravno, zapošljavanje je najznačajnije. U tom kontekstu ja sam mlade planirao uključivati u sve ove projekte koji postoje, a posebno u one koji će biti napravljeni. Također sam snažno napravio iskorak ka angažiranju diplomatske zajednice u Bosni i Hercegovini i naše diplomatske zajednice vani. Na taj način očekujem da ćemo moći aktivirati dodatne resurse, ne zaboravljajući prijateljske gradove i svakako resurs koji je neograničen, a to je dijaspora.

Oslobodjenje.ba

Share via
Copy link