BusovačaSrednja Bosna

Busovača u strahu zbog “nepoznatog virusa”, cijele obitelji prijavljuju simptome povraćanja i proljeva te visoke temprature!?

Krenulo prije nekoliko dana, pisanje stanovnika Busovače na “društvenim mrežama”, kako se radi o ozbiljnom problemu pokazatelj je bio velika potražnja za vodom u trgovinama jer su svi krenuli sumnjati u kvalitetu gradske vode.

Samo tijekom današnjeg dana kako prenose busovački portali u Dom zdravlja se sa istim simptomima javilo 70 i više ljudi, a oglasilo se i JKP Komunalac Busovača koji su u “nekom svom ratu” sa svima krenuli komentirati sa službenog facebook profila komentare stanovnika Busovače, a nije im nedostajalo ni “strasti” kod pisanja poruka uredništvu dociranja o tome tko smije, tko ne smije pisati i kako bi mi valjda trebali uredničku politiku voditi na principu najboljih komunističkih ideologa koji bi trebali odobravati naše tekstove. No tome ćemo posebno posvetiti tekst.

Ono što nije za sada jasno je kako je moguće da nitko od “službenih institucija” nije reagirao, valjda se nije radilo o “prevažnom političkom pitanju” pa su svi tek tako olako uzeli ova događanja , ne očekujući da će netko prepoznati da bi bilo dobro bar obavijestiti javnost o svemu tome.

No držimo se činjenica, nakon što smo prvi objavili vijest, očitovali su se iz JKP Komunalac, pozivajući se na djelatnika u Zavodu za javno zdravstvo Travnik. Postavlja se pitanje koga mi to plaćamo u Zavodu kada bez službene analize može davati informacije koje su neprovjerene.

Već nakon našeg teksta javile su nam se i cijele obitelji koje smatraju da su otrovane vodom, a kako nam javljaju i mnogobrojni ugostiteljski djelatnici imaju iste simptome.

Kod stanovnika vlada veliko nepovjerenje i traže da analizu vode radi Zavod za javno zdravstvo u Sarajevu. U svakom slučaju dok se ne riješi ova zavrzlama stručnjaci savjetuju da se ne pije gradska voda jer je radi o velikom uzorku koji nije slučajan. Pravnici pak savjetuju stanovnicima Busovače da zatraže analizu vode iz drugih Zavoda i da pravnim putem vode ovu prevažnu bitku za svoje zdravlje.

Ono što sve skupa u Busovači zanima jeste, hoće li se politički izabrani vijećnici potruditi da bar ovaj put otvore pitanje funkcioniranja Javnih ustanova i poduzeća koja svi skupa zajedno plaćaju i da se napokon uvede red, jer uprave istih su jako dobro plaćene za svoj rad i itekako odgovaraju svima. Njihov posao bi bio da štite naše zdravlje, na vrijeme upozore i reagiraju, a ne da se pravdaju po facebooku i drže u 21 stoljeću predavanja o tome što je “sloboda medija”.

Kako je veliki broj medija iskazao interes za ova događanja nema dileme kako će ista biti žurno riješena uz nekoliko “politički friziranih izjava” no ostaje sumnja nakon svega u to koliko su stvarno svi skupa sposobni brinuti za naše zdravlje i hoće li netko preuzeti odgovornost na kraju.

centralna.ba

Share via
Copy link