BugojnoSrednja Bosna

Mahmutbegović: Radnici Binasa su morali reagovati ranije a ne čekati 4 mjeseca da se nema plate

Ovih dana je aktuelna tema oko firme Binas u kojoj radi preko 300 radnika i u toku je svakodnevni štrajk gdje radnici traže ostavke kako uprave i direktora tako i nadzornog odbora.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović juče je boravila  u Bugojnu i za medije je prokomentarisala stanje u Binasu kazavši:

Binas je preduzeće koje je od izuzetnog značaja ne samo za Bugojno nego za cijeli prostor Kantona i Federacije. Za nas Bugojance i Bugojno jedan od najznačajnijih projekata i preduzeća gdje vidimo jednu veliku potentnost za razvoj. Binas je u proteklom periodu imao uzlazne i silazne faze, prolazio je kroz različite krize u smislu rada i obustava, od 2015. pa nadalje. Uključena sam apsolutno u cijeli proces kada je u pitanju obezbjeđivanja uslova i poslova rada. Sada se desila situacija da je Binas došao u ovu situaciju jer nije naplatio svoja potraživanja koja ima kod Pretisa. Sindikat se organiziro, mislim da su se trebali i ranije organizirati. Ja mislim da radnici moraju ukazati na problem koji postoji. Oni su partner u menadžmentu i sigurno je bilo potrebno ne čekati 4 mjeseca da se nema plate, oni su morali reagirati ranije. Mene iskreno raduje što se sindikat osnovao. Raduje me što su ukazali na problem koji postoji. Raduje me i to da moraju kazati menadžmentu da možda mora drugačije imati odnos i spram poslovnog procesa i spram radnika. Nije dovoljno da mi gore na Federalnoj Vladi radimo i obezbjeđujemo sredstva. Mora se malo raditi i na lokalnom nivou. Što se tiče trenutne situacije, ja sam apsolutno uključena u zadnjih par mjeseci vezano oko naplate potraživanja kada je u pitanju Pretis jer Pretis duguje 3,5 miliona maraka, to bi bilo dovoljno da su izmirene sve plate radnicima i ne bi bilo ove situacije. Tražila sam od Federalne Vlade i resornog ministri gospodina Džindića da se aktivno uključe u smislu obezbjeđivanja tih sredstava. Ono što je meni rečeno da u narednom periodu sigurno očekuje se jedan ugovor koji je značajan sa aspekta saniranja ne samo Binasa nego i Pretisa ali ostaje vrijeme u narednom periodu da to vidimo hoće li biti realizirano. Mi ostajemo dosljedni, upravo ja i uporna, da ne pustimo Binas, preduzeće koje je preznačajno za nas. Treba malo aktivnije se uključiti lokalni nivo odnosno uprave, menadžmenta a onda će i radnici pratiti ukoliko uprava bude radila na pravi način.”

Share via
Copy link