Novi TravnikSrednja Bosna

Ajla Lepir – Hadžić vlasnica stomatološke ordinacije iz Novog Travnika

Mnoge od nas, od malih nogu, znale su čime se žele baviti kada narastu, a mnogima se ta želja i vizija ispunila. Ajla Lepir Hadžić upravo je jedna o tih osoba koja živi svoju naslučenu viziju. Vlasnica je privatne stomatološke ordinacije DentAL studio, koja već šestu godinu uspješno posluje u Novom Travniku.

Kada ste odlučili da želite biti dijelom stomatološkog svijeta?

Na samom početku srednje škole, nekako sam znala da je stomatologija put kojim želim da nastavim ići naprijed. Inače, kao djevojčica sam počela svirati klavir, a odlično sam crtala, slikala i bila dobra u stvarima koje podrazumijevaju rad rukama – i to su ti ključni momenti kada sam znala da želim poziv, gdje svojim rukama mogu nešto raditi, praviti i stvarati.

Šta Vas je navelo da pokrenete vlastiti biznis? Bila je dovoljna ljubav prema ovom poslu ili ipak nešto drugo?

Odluku sam donijela, zahvaljujući predhodnom, ne baš lijepom i pozitivnom radnom iskustvu. Uslovi rada, zaista su bili daleko od idealnih, ali i to je lekcija i veliko iskustvo iza mene koje me je oblikovalo, jer sam, ipak, stekla mnogo potrebnog znanja. Dvije godine sam radila za nekog drugog, nakon čega sam bila dovoljno zrela i spremna da se upustim u samostalni, vlastiti biznis.

Ordinacija je u Vašem rodnom gradu? Da li ste na početku imali veliku konkurenciju?

Tako je! Činilo mi se sasvim logičnim da biznis pokrenem upravo u svom gradu, a prvenstveno zbog klijentele koju sam već imala. U to vrijeme, na području Novog Travnika, postojale su samo tri privatne stomatološke ordinacije, a od toga je jedan stomatolog bio pred penzijom. Stomatološka zaštita u javnom sektoru, bila je na jako niskom nivou i većina intervencija se odnosila na vađenje zuba. Sve ovo me i jeste navelo da sebi kažem da sam na pravom mjestu za pogodan razvoj biznisa. I da,  tada sam bila jedini ženski privatni stomatolog u gradu.

Da li Vas sam početak asocira na neki lijep period ili ipak na neke teške korake koje ste morali preći da bi bili tu gdje jeste?

Pa… Najveći izazovi bili su upravo na samom početku. U mom slučaju, proces pokretanja biznisa, bio je iznimno mukotrpan, a posebno zbog administracije koja je u našoj zemlji zaista obimna i prekomplikovana. Pored ljubavi, znanja i jake volje, na samim počecima, neophodno je biti, itekako, naoružan strpljenjem – ne može ga biti previše, vjerujte mi.

Imali ste podršku okoline, obzirom da se radi o manjem mjestu?

Da, jer podrška lokalne zajednice itekako ima veliki značaj –  posebno u ovom poslu. Dvije velike prednosti poslovanja u manjim sredinama su to što se svi manje – više poznaju i što je konkurencija znatno manja, u odnosu na veće gradove. Moj zadatak je bio da dokažem kvalitet i klupko se dalje sam odmotavao.

Vaš osvrt na činjenicu da su žene izloženije izazovima?

Kao žena u ovom poslu, stalno se susrećem sa nekim novim izazovima. Generalno, mislim da su muškarci u dosta povoljnijoj poziciji, svakako. Sada govorim u ime dosadašnjeg ličnog iskustva. Ženama je prirodno predodređeno da trpe i izdrže mnogo više. Majka sam jednogodišnjaka i radila sam sa “stomakom do zuba”, tačnije do sedam dana pred porod. Muškarci nemaju takvih niti sličnih problema.

Predpostavlja se da su tek tada nastali i neki noviji izazovi s kojima ste se, ipak, izborili?

Da! Nakon poroda, počele su brige od toga koliko dugo ću moći biti odsutna s posla, jer prvobitno, nameti su veliki. Žene poduzetnice, vlasnice obrta – posebno iz  SBK, nalaze se u jako nepovoljnoj i nimalo zavidnoj situaciji. Odlaskom na porodiljsko bolovanje, dužne su sebi uplaćivati puni iznos doprinosa i tako svih 12 mjeseci. Samim tim, već nakon dva, tri mjeseca, primorane smo da se vratimo na posao. Još, ako je u pitanju majka dojilja kao što sam i sama bila  – to znači trčanje kući između termina pacijenata kako bih nahranila bebu. Ovo su samo neki problemi kojih su muški stomatolozi pošteđeni, pa i zbog toga smatram da žene u ovom poslu treba još više razumjeti, cijeniti i poštovati.

Možete li nam reći nešto o projektu “Tiles for smiles”?

U pitanju je projekat na koji sam iznimno ponosna u svojoj privatnoj praksi. Nastao je u saradnji sa momcima iz Australije koji su vlasnici privatne firme, ali i moji bliski prijatelji. U sklopu ovog projekta, djeca sa poteškoćama u razvoju koja su integrisana u školski plan i program kao i djeca socijalno ugroženih porodica – u mojoj ordinaciji dobiju potpuno besplatan stomatološki tretman. Ponosno kažem da su kroz program prošle već četiri škole na nivou opštine, a “kroz moje ruke” skoro 30 djece.

Ipak, uspjeli ste sve prebroditi, pa nam navedite još neke prednosti kao motivaciju ali i savjet u vezi pokretanja vlastitog biznisa, općenito? 

Prednosti pokretanja biznisa, zaista su brojne. Postajete vlasnica, sebi gazdarica uz neograničenu slobodu, jer postavljate radno vrijeme koje vam najviše odgovara, određujete kada želite ići na godišnji odmor ili jednostavno uzeti slobodan dan… Ulažete u sebe, svoje znanje, budućnost  i imate šansu i način napredovanja i razvijanja. Pokretanje = prvi korak ka ostvarenju snova!

Piše: Melika Hrvić/poduzetna.ba.

Share via
Copy link