BiH

Problemi zbog snijega širom BiH: Pojedina naselja od jučer bez električne energije

Intenzivne snježne oborine praćene jačim vjetrom prouzrokovale su tijekom vikenda kvarove na nadzemnoj visokonaponskoj i niskonaponskoj mreži na području Tuzlanske županije.

Kako su naveli iz Elektroprivrede BiH, dodatni teret vlažnog snijega polomio je stabla i grane drveća, srušio stubove nadzemne mreže izazivajući prekide u opskrbi električnom energijom u velikom broju naselja na području županije.

“Trenutno je bez napajanja 38 dalekovoda na 35 kV, odnosno 10 kV naponu na području Tuzle, Živinica, Srebrenika, Lukavca, Gradačca, Kladnja, Banovića i Kalesije. Sve ekipe podružnice Elektrodistribucije Tuzla intenzivno rade na otklanjanju kvarova i normalizaciji opskrbe”, naveli su iz Elektroprivrede BiH.

Prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, bez napajanja električnom energijom već 24 sata su tuzlanska prigradska naselja Husino, Ljubače, Kiseljak, Gornji Pasci, Par Selo i Donje Dubrave.

Zbog ispada 110 kV dalekovoda Hidroelektrane Jablanica bez električne energije su kupci u Općini Konjic.

“Na području Zeničko-dobojske županije trenutno je bez napajanja električnom energijom oko 2.500 kupaca u Kaknju, Maglaju, Olovu, Varešu i Zavidovićima. Bez napajanja su i dvije trafo-stanice u Vitezu, područje Srednjobosanske županije”, precizirali su iz Elektroprivrede BiH.

Zbog oštećenja dalekovoda na Nišićima bez napajanja je sedam trafo-stanica na ovom području. Ekipe podružnice Elektrodistribucije Sarajevo rade na saniranju kvara i normalizaciji opskrbe.

Share via
Copy link