BiH

U nekim dijelovima BiH raste smrtnost zaraženih koronavirusom

koronavirus

Posljednji tjedan incidenca veća od prosječne zabilježena je u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Tuzlanskoj i Sarajevskoj županiji.

Sedmodnevna incidenca u SŽ i dalje je preko 600 zaraženih. Na bolničkom liječenju, većinom su pacijenti koji nisu cijepljeni te osobe starije životne dobi. A zbog manjeg odziva za imunizaciju, građani u ovoj županiji svoju dozu više neće moći dobiti u tržnim centrima, javlja N1.

Povoljnija epidemiološka situacija registrirana je u Zeničko-dobojskoj županiji, ali jedan od problema i dalje je izražen.

“Ono što se još ne popravlja je opterećenost bolničkih kapaciteta i, nažalost, veći broj smrtnih slučajeva”, rekao je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDŽ.

Udio pozitivnih uzoraka u RS prošli tjedan iznosio je oko 45%, a broj hospitalizacija je u padu. S druge strane, raste broj smrtnih ishoda.

U Brčko distriktu situacija se popravlja, iako je od prvog siječnja registrirano četiri tisuće pozitivnih uzoraka covida.

“Svakako je važno istaknuti da, kada je riječ o kliničkm slikama pozitivnih pacijenata, pretežito su preovladavale lakše kliničke slike i imali smo mnogo manje osoba koja smo smjestili na bolničko liječenje”, izjavio je za N1 Sead Šadić, iz Odjela za zdravstvo Brčko Distrikta.

Nakon što je i u BiH registriran tzv. stelt ili Ba2 varijanta omikrona, ohrabrujuća je pretpostavka stručnjaka da ga karakteriziraju lakši simptomi. Ono što zabrinjava je brzina zaraze. I to što dobro izbjegava imunitet stečen cijepljenjem ili prebolovanom infekcijom.

WHO najavljuje ‘mirno razdoblje pandemije’

Nakon Velike Britanije, Norveške, Danske, Švedske, epidemiološke mjere planira ukinuti i Poljska.

A dok mnoge europske države ukidaju epidemiološka ograničenja, u smislu masovnog testiranja, te otvaranja granica za sve građane EU, u BiH, je još rano za razmatranje ovakvih mjera, stava su nadležni.

Ipak, iz Svjetske zdravstvene organizacije dolaze optimistične poruke, prema kojima se, veoma brzo, očekuje “mirno razdoblje pandemije”.

Share via
Copy link