Srednja BosnaVitez

SPAŠENI ŽIVOTI TROJICE VITEŽANA: Uspješno izvršene transplantacije u Zagrebu

U Zagrebu su izvršene transplantacije organa trojici Vitežana, čime su njihovi životi spašeni. Kako doznaje viteški.ba radi se o osobama koje su bile na listi čekanja u Republici Hrvatskoj, a sve tri operacije izvršene su u 50 dana ove godine. Jedna je izvršena u KBC-u Rebro, a dvije u KB Merkur.

Neki od njih su čekali na transplantaciju duže, a neki kraće. Uglavnom dvojica pacijenta koji su dobili bubreg bili su na dijalizi u Travniku nekoliko godina i čekali poziv iz Hrvatske.

Osoba koja je dobila jetru nije dugo čekala, ali za razliku od bubrežnih bolesnika, ovoj osobi vrijeme nije bilo saveznik. Dok bubrežni bolesnici imaju mogućnost da se preko aparata za dijalizu održavaju na životu do transplantacije, jetreni bolesnici imaju samo dvije opcije ili transplantacija jetra ili ono najgore.

Svjedoci smo u zadnjih nekoliko godina da smo izgubili nekoliko naših sugrađana zbog toga što se nije na vrijeme uradila transplantacija jetra. Jednostavno ti ljudi nisu imali sreće“, rekao je za viteški.ba Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH.

Share via
Copy link