Svijet

Zelenskij: Od Mariupolja nije ostalo ništa

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da od Mariupolja nije ostalo ništa u trenutku kada je Kijev apelirao na Rusiju da dopusti evakuaciju civila u opkoljenom lučkom gradu.

“Tamo više ništa nije ostalo. Samo ruševine”, rekao je Zelenskij u videoobraćanju talijanskom parlamentu. Mariupolj, ključna strateška meta Rusa, izdržao je tjedne ruskog bombardiranja. Dužnosnici kažu da su stanovnici ostali bez hrane, lijekova, struje i vode.

“Rusi žele Mariupolj sravniti sa zemljom”

Dok se Zelenskij obraćao Talijanima, vijeće Mariupolja priopćilo je da su ruske snage bacile dvije bombe na grad, ne navodeći detalje o žrtvama ili šteti. “Još jednom je jasno da okupatori nisu zainteresirani za Mariupolj. Oni ga žele sravniti sa zemljom i da od njega ostane samo pepeo”, priopćilo je vijeće. Rusija niječe da je gađala civile.

 

Irina Vereščuk, potpredsjednica vlade Ukrajine, ranije je ponovila pozive na stvaranje humanitarnog koridora koji bi omogućio evakuaciju civila. Kasnije je rekla da je najmanje 100.000 ljudi željelo izbjeći, ali nisu mogli. Ukrajina se protivi ruskom ultimatumu da preda grad kao uvjet da ruske snage puste civile da sigurno napuste svoje domove.

Share via
Copy link