BiH

Nude plaće iznad bh. prosjeka, ali radnika nema

Tijekom pandemije ugostiteljski i turistički sektor susreo se s najviše problema, piše Večernji list BiH. 

Posla nije bilo, a radnici su masovno dobivali otkaze. Sada kada epidemiološke mjere popuštaju susreću se s novim problemom, a to je nedostatak radnika. Odlazak radnika u inozemstvo desetkovao je domaće tržište.

Izazovna sezona 
Turisti se napokon vraćaju, ali radnici koji su radili u ugostiteljstvu otišli su u Hrvatsku, Crnu goru ili pak Njemačku. Izazovi s kojima se ugostitelji suočavaju, s nedostatkom radne snage veći su nego ikada. Kažu, bit će ovo najizazovnija sezona kada je u pitanju pronalazak radnika. Pregled ponuda za poslove u Facebook grupama i na oglasima pokazuje da vlada velika potražnja za ugostiteljskim radnicima, konobarima, kuharima te pomoćnim kuharima. Radnicima se u oglasima nude plaće u prosjeku od 1000 KM, pomoćnim radnicima 1200 KM, konobarima do 1500 KM te napojnice koje dobiju tijekom dana. Međutim, zanimanja je malo ili nimalo. Na komentarima oglasa češće se može pročitati da su se kasno sjetili povećati plaće i napada ih se da su sami odgovorni za trenutačnu situaciju zbog odnosa prema radnicima. Ipak, oni koji su cijenili radnike u boljoj su poziciji. Aleksandru Bediću, mali obiteljski restoran jedini je izvor prihoda. Kaže da je, kako njemu tako i konobarima koji za njega rade, to način da prehrane obitelj. Zato se, kaže, trudio kako bi godinama ostali kod njega, skromno, koliko je mogao financijski, ali i raznim stimulacijama. Da je bilo drugačije, siguran je da bi ga napustili. – Zaposleni smo moja kći, kuhar, inženjer prehrambene tehnologije i ja, imamo pet zaposlenih radnika. Te ljude koji se “vrte” oko mene, koje sam profilirao, a malo sam to i platio, malo podmitio i oni su tu kod nas. Dokle će trajati, vidjet ćemo – navodi Bedić, prenosi Srpskainfo.

Nedostatak radne snage 
Dio radnika je nakon otkaza u pandemiji otišao u Njemačku, a pred početak turističke sezone primamljive ponude s mora privukle su veliki broj konobara i drugih radnika u ugostiteljstvu da okušaju sreću na sezonskim poslovima, prije svega u Hrvatskoj. Hrvatski Zavod za zapošljavanje nedavno je objavio da u ovoj državi nedostaje između 30.000 i 35.000 radnika. U potrazi za sezonskim radnicima, u Hrvatskoj se konobarima nudi plaća i od 1000 eura uz napojnice, često osiguran smještaj, hrana i prijevoz. Za kuhare se ponude kreću od 2000 do 2500 eura. S druge strane, u Sindikatu kažu da su plaće i uvjeti rada glavni razlog odlaska radnika. Statistika kaže da je prosječna plaća radnika ranijih mjeseci u ugostiteljstvu bila od 600 do 1000 KM. Stoga i ne čudi da su dolaskom sezone radnici dali otkaz i otišli na sezonu. Amar Trbović, potpredsjednik Udruge sarajevskih ugostitelja, za Klix je kazao da se ne može pronaći ni konobar ni kuhar.

– Razlog tomu je što ljudi ne žele raditi, naučili su se žaliti. Nudim plaću 1000 KM, prijavu i topli obrok što je teško naći, a imaju i napojnice. Konobari s toplim obrokom imaju plaću 1200 KM i minimalno 20 KM napojnica dnevno – kaže Trbović o uvjetima koji se nude. Kaže da samo u Sarajevu nedostaje nekoliko tisuća radnika te da je nezadovoljan suradnjom sa Zavodom za zapošljavanje SŽ-a. Tvrdi kako ugostitelji ne prolaze na projektima koji se tiču zapošljavanja. – Problem je što, kada sa Zavoda tražim konobara ili kuhara koji je završio školu, kažu poslat ćemo i nitko se nikad ne javi – kazao je Trbović. Ističe i kako mnogi radnici traže da ne budu prijavljeni u skladu sa zakonom kako bi imali slobodu napuštanja poslodavca kada to žele.

Share via
Copy link