Srednja BosnaTravnik

TRAVNIK: MUJO RIĐIĆ NAPAO SUDIJU, TUŽIOCA I POLICIJSKE SLUŽBENIKE

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona dana 02.12.2022. godine podiglo je optužnicu protiv Muje Riđića zbog izvršenog krivičnog djela napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti prema sudiji Općinskog suda u Travniku, tužioca kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona, te policijskim službenicima Policijske ispostave Han Bila. Predmetna optužnica je potvrđena u cijelosti od strane Općinskog suda u Travniku.

Optuženom se pod tačkom 1. optužnice stavlja na teret da je ozbiljno prijetio da će napasti sudiju i tužioca, tako što je dana dana 05.10.2022. godine oko 11,00 sati, u sudnici Općinskog suda Travnik u Travniku, nakon što je postupajući sudac A. M. objavio da je glavna rasprava u krivičnom predmetu koji se vodio protiv istog završena, istom uputio ozbiljne prijetnje obraćajući mu se riječima:

„Ciganine vidjet ćemo se opet, vidjet ćeš ti tko sam ja!“, a zatim se obratio i tužiocu Kantonalnog tužiteljstva SBK Travnik R. H. i uputio mu ozbiljne prijetnje riječima: „Srest ćemo se mi vidjet ćeš ti ko sam ja!“ za koje vrijeme mu je kažiprstom gestikulirao prijetnju, nakon čega je udaljen iz sudnice od strane djelatnika sudske policije SBK / KSB Novi Travnik.

Pod tačkom 2. optužnice, optuženom se stavlja na teret da je dana 11.11.2022. godine, u mjestu Kraban, općina Travnik, nakon što su policijski službenici Policijske ispostave Han Bila, općina Travnik izvršili kontrolu vozila marke Fiat Stilo, registarskih oznaka ***, u kojem su se nalazili Mujo Riđić i još jedna osoba uručili prekršajni nalog zbog konzumiranja opojne droge na javnom mjestu, isti je napao policijske službenike M. M., H. H. i V. T., na način da se povišenim tonom obratio policajcu V. T. upućujući mu prijetnje:

„Vidjet ćeš ti, ti !! I tvoje Ustaše!! A i sad što ti manje kažem više će te boljeti! Ti i Ž. V.. i V. vaša sastajanja na Ovnaku gdje prozivate nas balije!“ nakon čega je upozoren od strane djelatnika policije da ne prijeti i ne vrijeđa, a potom Mujo Riđić uzvikuje:

„Ne prilazite mi, Allahu Ekber Fizbilah“ a potom sa podignutim rukama i zatvorenom pesnicom u namjeri da napadne policajca naglo kreće prema oštećenom H. H. zamahujući svojom desnom šakom u predjelu glave nakon čega se navedeni policajac izmakao kako bi spriječio napad i Muju Riđić uhvatio svojim rukama u predjelu gornjeg dijela jakne, za koje cijelo vrijeme isti pruža aktivni otpor, a kako bi pomogao kolegi u savladavanju Muje Riđić prišao je policajac M. M. kojeg je Mujo Riđić udario zatvorenom šakom u predjelu glave uslijed čega je isti zadobio lake tjelesne ozljede, te nakon što su savladan otpor koji je pružao Mujo Riđić isti je priveden u PS Travnik.

Share via
Copy link