BiH

STANJE NA CESTAMA: Posebno se skreće pažnja na puteve na području Donji Vakuf – Turbe (Komar), Bugojno – Novi Travnik (Rostovo)

Ugaženoga snijega ima na dionicama cesta preko planinskih prijevoja, izdvajamo dionice Bihać – Ripač, Bosanski Petrovac – Drvar, Prozor – Uskoplje/Gornji Vakuf (Makljen), Donji Vakuf – Turbe (Komar), Bugojno – Novi Travnik (Rostovo), Olovo – Kladanj, Sarajevo – Rogatica (Romanija) i Trnovo – Foča (Rogoj).

Vozači u Bosni i Hercegovini trenutno se suočavaju s nizom izazova na cestama, zbog loših vremenskih uvjeta i radova na pojedinim dionicama.

U ovom izvješću stanja na cestama, upozorava se na mokre i skliske kolnike, kao i na ugaženi snijeg na nekim dionicama cesta preko planinskih prijevoja, što može uzrokovati probleme u vožnji.

Posebno je važno obratiti pažnju na dionici Livno – Šujica (Borova Glava), gdje su vozači upozoreni na učestale izlaske divljih konja na kolnik, a na dionicama cesta koje prolaze usjecima upozorava se na moguće odrone kamenja i zemlje na kolnik.

Zbog aktiviranja klizišta, promet se odvija usporeno na dionici M-14.1 Gradiška – Dubica (na ulazu u Orahovu), dok je na dionici M-18 Brod na Drini – Šćepan Polje (granica BiH/CG) zabranjen promet za teretna vozila, dok osobna vozila prometuju otežano.

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, da održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obvezna do 1. travnja.

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekuje se na nekoliko dionica cesta, poput M-5 Sarajevo – Pale (tunel Čeljigovići) ili M-17 Jablanica – Mostar (Donja Jablanica), Konjic (raskrižje za Orahovicu).

U Hrvatskoj, na graničnom prijelazu Izačić, zabranjen je promet za teretna vozila preko 3.5 tona zbog loših vremenskih uvjeta, dok su na graničnim prijelazima zabilježena normalna zadržavanja.

Obustavljen je promet za teretna motorna vozila i autobuse na graničnom prijelazu Brčko – Gunja.

Vozači bi trebali biti svjesni ovih izazova i prilagoditi svoju vožnju kako bi osigurali sigurnost sebe i drugih na cestama.

Share via
Copy link