BiH

Jedan od najbogatijih Bosanaca: Nema više plaća od 500-600 KM, idemo prema 1.100 KM

Foto:Crna hronika

Udruženje tekstila, obuće i kože Federacije Bosne i Hercegovine (UTOK) održalo je sjednicu Skupštine u Zenici te usvojilo izvještaj o radu u proteklom razdoblju. Đemal Memagić iz Olova, dosadašnji predsjednik Upravnog odbora, izabran je za predsjednika udruženja za naredne dvije godine.

Sulejman Hrvić i Behrija Huseinbegović izabrani su za zamjenike predsjednika devetočlanog Upravnog odbora. Memagić je na sjednici naglasio da više od 60 članica UTOK-a zapošljava više od 20.000 radnika.

“Borili smo se za svoj status i smatram da smo se ozbiljno predstavili te smo učinili neke stvari koje su definitivno poboljšale uvjete rada i doprinose na plaće. Dobili smo povlaštenu stopu doprinosa, što nas oslobađa nekih drugih stvari pa možemo isplaćivati i veće plaće radnicima”, rekao je Memagić, koji je vlasnik tvrtke Alma-Ras d.o.o. i načelnik općine Olovo.

Memagić je istaknuo da su svi svjesni kako “više nema plaća od 500-600 KM” te da se trenutne plaće u ovim branšama kreću između 750 i 850 KM, a cilj je da budu između 1.000 i 1.100 KM.

“Moramo biti svjesni da će biti manje dobiti firmama, a da zadržimo radnike. Nema više starih priča i neprijavljenih radnika. Mislim da je ovo dobro što se dogodilo i da svi trebaju jesti kruh i odgajati svoju djecu. Sada je svaka plaća mala i treba povećavati koliko se može”, podvukao je Memagić.

Memagić također naglašava da školski sustav ne obrazuje dovoljno kvalitetne kadrove za proizvodni sektor.

“Moramo sve to prekvalificirati i to nikada nije sigurna radna snaga. Niste sigurni da neće tražiti zaposlenje za koje su školovani. Tako da su to problemi, ali još uvijek postoji radna snaga. Borimo se na svoj način”, rekao je Memagić.

Ernest Brajković, član Upravnog odbora UTOK-a FBiH i predstavnik tvrtke SinCroEr d.o.o. iz Čapljine, također je istaknuo problem kvalitetne radne snage i obrazovnog sustava koji ne prati potrebe poslodavaca, ali i nedostatak potpore.

Share via
Copy link