Srednja Bosna

SLABA POTRAŽNJA ZA MALINAMA, OTKUP POSTAJE UPITAN: Što se događa na tržištu? Je li ovo zadnja godina proizvodnje maline?

Malinari širom Bosne i Hercegovine s neizvjesnošću dočekuju berbu ove godine. Sve ukazuje na to da će biti mnoštvo izazova s kojima će se proizvođači suočiti. Na prvom mjestu je nenaplaćivanje prošlogodišnjih otkupa, a potom i činjenica da su hladnjače pune plodova iz 2022. godine.

Problemi za malinare počinju s nenaplaćivanjem prošlogodišnjih otkupa, što je ostavilo mnoge proizvođače u teškoj situaciji. Nadalje, hladnjače su pune plodova iz 2022. godine, a nema mnogo naznaka da će se to promijeniti u bliskoj budućnosti. To je u kombinaciji s nejasnoćama oko cijena i odnosa s hladnjačama, teško razdoblje za malinare.

Emir Tutnić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK, kaže da većina hladnjača nije izvezla robu, nema posebnih ponuda na tržištu za izvoz, što je i rezultiralo njihovim odnosom, odnosno neobjavljivanjem cijene, bez plaćanja onih ugovorenih i poštivanja ugovora i obaveza koje su imali prema proizvođačima. Prema ugovorima, proizvođači već bi trebali naplatiti sav iznos za količine koje su predali tijekom godine.

Tutnić kaže da je malinarstvo bilo vrlo perspektivna proizvodnja prethodnih godina, izvozno orijentirana, ali nešto se poremetilo na tržištu. Dodaje da je ZDK jedan od najjačih kantona po pitanju proizvodnje, mada ima i u SBK, USK te pomalo i u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu. Međutim, ova sezona će biti vrlo teška, a neki će možda morati odustati od proizvodnje.

Još veći problem je što će, prema mišljenju Tutnića i njegovih kolega, određen broj hladnjača izbjeći ulazak u otkup, jer svaki njihov ulazak u otkup samo predstavlja veći problem za proizvođače.

Konačne cijene za maline, kupine i jagode nisu još uvijek objavljene, a postoje velike razlike u cijenama koje su navodno ponuđene. Čini se da proizvođači neće dobiti fer cijenu za svoje plodove, a malinarima ostaje samo nada da će se situacija uskoro popraviti.

Share via
Copy link