BiH

Teoretičari zavjera uplašili narod čipovima koji će se ugrađivati u mozak: Strah od tehnološkog napretka ili opravdana zabrinutost?

<p>Neuralinkov čip</p>

Neuralinkov čip

Sve veći napredak u području neuroloških inovacija izazvao je polarizaciju u društvu, a teoretičari zavjera koriste priliku da šire strah i dezinformacije među ljudima. Kompanija Neuralink, koju vodi kontroverzni kalifornijski milijarder Elon Musk, nedavno je dobila odobrenje američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje kliničkih studija u kojima bi ljudima bili ugrađivani moždani implantati. Ova vijest izazvala je rasprave i kontroverze.

Neuralink, osnovan 2016. godine, razvija implantat sastavljen od tisuća elektroda namijenjenih liječenju neuroloških bolesti poput Alzheimerove bolesti i ozljeda leđne moždine. Ideja o ovakvom implantatu inspirirana je znanstvenom fantastikom i konceptom umjetne inteligencije iz serije knjiga Iaina M. Banksa o “Kulturi”. U tim pričama, ljudi su opremljeni “neuralnom čipkom” koja im omogućuje direktan kontakt s strojevima i komunikaciju s drugim ljudima.

Jedan od ključnih trenutaka u razvoju Neuralinkove tehnologije dogodio se u rujnu 2020. godine kada je kompanija predstavila svinju po imenu Gertrude kojoj je ugrađen računalni čip veličine kovanice. Musk je tada istaknuo da je to prvi korak prema povratku izgubljenog govora i mobilnosti pacijentima pomoću ovog implantata. Nakon toga, čip je također uspješno implantiran majmunu po imenu Pager. Musk je najavio da će uskoro započeti prva klinička ispitivanja na paraliziranim pacijentima.

Međutim, prepreke su se pojavile na putu Neuralinkove tehnologije. Kompanija je početkom 2022. godine zatražila odobrenje FDA-e za kliničko ispitivanje, ali su sigurnosni problemi izazvali zabrinutost stručnjaka. Ovi problemi uključuju sigurnost litijevih baterija uređaja, mogućnost migracije žica implantata unutar mozga te izazovno uklanjanje uređaja bez oštećenja mozga. Unatoč tim problemima, Musk je izrazio svoje povjerenje u sigurnost uređaja te je čak izjavio da bi bio spreman ugraditi ih u vlastitu djecu.

Odobrenje FDA-e za pokretanje kliničkih studija Neuralinkove tehnologije dolazi u vrijeme kada američki zakonodavci pozivaju regulatore da istraže sastav panela koji nadzire testiranja na životinjama u Neuralinku, navodeći moguće neuspjehe i ishitrene eksperimente.

Unatoč obećanjima Neuralinka i napretku koji se postigao u području neuroloških implantata, teoretičari zavjera su iskoristili priliku da šire strah među ljudima. Njihovi argumenti često se temelje na pretpostavkama da će ovi čipovi imati negativne učinke na ljudski mozak i da će omogućiti kontrolu i manipulaciju mislima pojedinaca. Međutim, važno je naglasiti da su ove tvrdnje uglavnom neosnovane i da nedostaje znanstvena potpora.

Implantati poput onih koje razvija Neuralink imaju potencijal poboljšati kvalitetu života i pomoći bolesnim ljudima. U slučaju neuroloških bolesti poput Alzheimerove bolesti ili ozljeda leđne moždine, ti implantati mogu pružiti nove načine komunikacije, obnove motoričkih funkcija i smanjenja simptoma. Međutim, nužno je provesti detaljna istraživanja i kliničke studije kako bi se osigurala njihova sigurnost i učinkovitost.

Važno je da javnost ima pristup pouzdanim informacijama o tehnološkom napretku i da se temelji na znanstvenim činjenicama. Osim toga, transparentnost i suradnja između kompanija poput Neuralinka i regulatornih tijela kao što je FDA ključni su elementi u osiguravanju sigurnosti i provođenju odgovornih kliničkih ispitivanja.

Ukratko, teoretičari zavjera koji šire strah o ugradnji moždanih implantata putem čipova pridonose dezinformacijama i nepotrebnom panici među ljudima. Napredak u području neuroloških inovacija poput Neuralinkovih implantata može imati potencijalno velike koristi za liječenje neuroloških bolesti i poboljšanje kvalitete života. Međutim, nužno je provesti daljnja istraživanja i osigurati da ovi implantati budu sigurni i učinkoviti prije nego što se koriste u kliničkoj praksi.

Share via
Copy link