BiH

Zaraženih je gotovo 10.000, WHO proglasio izvanredno stanje zbog koronavirusa

Zaraženih je gotovo 10.000, WHO proglasio izvanredno stanje zbog koronavirusa
Foto: EPA

SVJETSKA zdravstvena organizacija proglasila je sinoć globalnu zdravstvenu krizu zbog koronavirusa.

Kina je o prvim slučajevima zaraze koronavirusom izvijestila WHO krajem prosinca. Ukupno je potvrđeno da je broj zaraženih u svijetu dosegao gotovo 10.000, što znači da je koronavirusom zaraženo više ljudi nego SARS-om za vrijeme epidemije 2002. i 2003.

 

Dosad je WHO proglašavao izvanredno stanje za epidemiju ebole, Zika virusa i H1N1 (svinjsku gripu).

Najnovije informacije:

Brojevi: U Kini je umrlo 213 ljudi, a ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Kini penje na 9.820

Globalno širenje: Izvan Kine zabilježeno je više od 100 slučajeva u 22 druge zemlje. Italija, Filipini, Indija, Vijetnam i Južna Koreja potvrdili su svoje prve slučajeve.

Evakuacija: SAD, Japan i Južna Koreja već su evakuirali neke svoje građane iz Wuhana. Druge zemlje poput Australije, Kanade, Francuske i Velike Britanije također pripremaju planove evakuacije za svoje građane. Hrvatski državljani također su zatražili evakuaciju. Prije dolaska u Europu morat će provesti 14 dana u karanteni.

Tijek događaja pratite iz minute u minutu na Indexu

7:41 Kineske vlasti otpustile su Tang Zhihong, šeficu odjela za zdravstvo u Huanggangu, jer u nastupu na državnoj televiziji nije uspjela odgovoriti na nekoliko ključnih pitanja u vezi zaraze koronavirusom i tako izazvala bijes javnosti, uz više od pola milijuna komentara na društvenim mrežama.

7:36 Pakistan je otkazao sve letove za Kinu.

7:06 Turkish airlines otkazao je sve letove za Kinu do 9. veljače.

7:00 U Njemačkoj zabilježen peti slučaj koronavirusa. Vijetnam je potvrdio pet slučajeva zaraze koronavirusom, a Južna Koreja sedam.

Broj mrtvih popeo se na 213

U epidemiji virusne upale pluća u Kini umrle su još 42 osobe u pokrajini Hubeju, u središtu zemlje, priopćile su u petak mjesne zdravstvene vlasti.

Nakon ovog, dosad najvećeg broja umrlih u jednom danu (30. siječnja), broj žrtava koronavirusa koji se pojavio u prosincu popeo se na 213, a potvrđena su 1.982 nova slučaja, priopćilo je kinesko državno zdravstveno povjerenstvo (NHC).

Time se ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Kini penje na 9.820 do 30. siječnja navečer, navodi NHC u priopćenju.

Zaraženih je gotovo 10.000, WHO proglasio izvanredno stanje zbog koronavirusa
Zaraženih je gotovo 10.000, WHO proglasio izvanredno stanje zbog koronavirusa

U Njemačkoj zabilježen peti slučaj koronavirusa

Njemačke zdravstvene vlasti priopćile su u četvrtak da su identificirale peti slučaj koronavirusa u zemlji kod zaposlenice koja radi u istoj tvrtki kao i četvero zaraženih u južnoj saveznoj pokrajini Bavarskoj.

Koronavirus je potvrđen kod zaposlenice tvrtke u Starnbergu u kojoj radi i četvero zaraženih, navodi se u priopćenju bavarskog ministarstva zdravstva koje dodaje da će u petak objaviti opširnije informacije. navodi se u priopćenju bavarskog ministarstva zdravstva koje dodaje da će u petak objaviti opširnije informacije.

Prva dva slučaja koronavirusa u Italiji

Talijanski premijer Giuseppe Conte je u četvrtak rekao da su u Italiji potvrđena dva slučaja oboljenja od koronavirusa, prvi u toj zemlji od pojave virusa u prosincu u Kini.

Conte je rekao da je Italija obustavila zračni promet između Italije i Kine.

“Imamo dva potvrđena slučaja koronavirusa u Italiji”, rekao je Conte na konferenciji za medije dodavši da je riječ o turistima iz Kine.

Na kruzeru u Italiji i petero Hrvata, testovi na koronavirus negativni

Preliminarni testovi na koronavirus dvoje Kineza koji su sa 7000 osoba – među kojima i petero Hrvata – blokirani na kruzeru u luci Civitavecchiji blizu Rima čine se negativnima.

Kruzer Costa Smeralda blokiran je u Civitavecchiji dok se ne utvrdi ima li na njemu oboljelih od koronavirusa. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da se na talijanskom brodu nalazi i petero hrvatskih državljana te da je uz posredstvo veleposlanstva u Rimu u kontaktu s tvrtkom Costa Crociere.

“Čini se da su prve provjere dale negativne rezultate, ali čekamo konačan rezultata testova”, rekao je jedan izvor iz ministarstva zdravstva, prenosi AFP.

Isti izvor nije mogao precizirati kada će biti poznati konačni rezultat testova.

Iz rimske bolnice za zarazne bolesti Spallanzani su ranije rekli da “tehničari te bolnice kažu da za konačan rezultat treba pričekati 48 sati”.

Oko 7000 osoba, od kojih oko 6000 putnika, blokirano je na kruzeru u luci Civitavecchia blizu Rima zbog dva slučaja sumnje na koronavirus, iako su tijekom poslijepodneva kružile informacije o iskrcavanju više od 1100 putnika.

Rusija zatvorila granicu, aviokompanije otkazuju letove

Air France pridružio se drugim velikim zrakoplovnim kompanijama i zabranio letove u Kinu nakon što su sindikati kabinskog osoblja zrakoplova tražili privremeno zaustavljanje letova Air Francea za Peking i Šangaj.

“Glavni prioritet Air Francea su zdravlje i sigurnost korisnika i zaposlenika”, priopćio je Air France, dodajući da su letovi u Kinu suspendirani do 9. veljače “nakon pomnog razmatranja razvoja situacije”.

British Airways i Lufthansa su prije Air Francea privremeno ukinuli letove u Kinu, kao i španjolska Iberia, skandinavski SAS, nizozemski KLM, indonezijski Lion Air i brojne druge zrakoplovne tvrtke.

Izraelsko ministarstvo zdravstva u četvrtak je objavilo da neće dozvoliti slijetanje u izraelske zračne luke zrakoplovima koji lete iz Kine, dok je izraelska zrakoplovna tvrtka El Al suspendirala letove u Peking do 25. ožujka.

Ruska državna željeznica je pak u četvrtak povukla odluku o obustavi prijevoza u Kinu nakon što je interveniralo ministarstvo prometa, prenosi Reuters.

index.hr

Share via
Copy link