Svijet

Crnogorska javna televizija počela program Thompsonovom pjesmom

11407152

TV Crne Gore svoj, inače vrlo gledani jutarnji program, danas je začinila pjesmom hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona ‘Ne boj se’.

Odmah su krenule polemike, pa i otvoreni protesti niza udruga, ali iz sefere politike.

– Činjenica da je emitiran baš danas, na Dan pobjede nad fašizmom, na javnom servisu države koja je prva u Europi podigla masovni antifašistički ustanak, je čin gnusnog izrugivanja s crnogorskom antifašističkom povješću i svim žrtvama koje je Crna Gora položila na oltar borbe protiv onih koje Thompson godinama javno kuje u zvijezde – poručili su iz Građanskog pokreta URA.

Demokratski front, prosrspski orjentirana stranka, zatražio je ostavke urednika RTCG-a, a Thompsona su nazvali ‘pozantim ustaškim pravkom’.

– Ovakvi ispadi s nacističkom pozadinom učestali su od strane režima i njegovih struktura i samo se potvrđuje…da današnja Crna Gora podsjeća na NDH – naveli su u svom priopćenju.

Oglasio se na koncu i urednički kolegij TV CG, ocjenivši kako “tekst pjesme nije problematičan i nema političkih i nacionalističkih konotacija”, ali će ispitati okolnosti kako je došlo do propusta i preduzeti odgovarajuće mjere.

– Uz žaljenje zbog greške, kolegijum napominje da je u Jutarnjem programu bilo više od sat vremena razgovora i reportaža o temi antifašizma i podsjećanja na Dan pobjede i to s relevantnim gostima.Zlonamjernih tumačenja radi, ističemo da je jasna, svima poznata uređivačka politika Radio Televizije Crne Gore, koja je zasnovana na temeljima antifašizma i europskih vrijednosti – poručili su s TV CG.

Share via
Copy link