BiH

Predstavnik MMF-a: Nema šanse da će FBiH dobiti novac koji Novalić obećava

Predstavnik MMF-a: Nema šanse da će FBiH dobiti novac koji Novalić obećava
Međunarodni monetarni fond (MMF) ima pravila koliko se jedna država može zadužiti u periodu od 12 mjeseci, kazao je za „Avaz“ rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini Andrew Jewell.

Set mjera

Podsjećamo, premijer Federacije BiH Fadil Novalić na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH najavio je da je u pripremi set mjera težak između dvije ili tri milijarde KM, a uz to je naglasio da je trenutni fiskalni kapacitet Federacije iscrpljen, a zbog usvojenog korona zakona.

– Radi se o mjerama koje su teške od dvije do tri milijarde KM, na tome radimo već 15 dana. Korona zakon je početni paket, predstoje nove mjere, koje se rade zajednički s međunarodnim akterima. Išli smo do granica za koje možemo garantirati da ih možemo podržati, ovo će trajati do šest mjeseci i nakon toga će biti iscrpljen fiskalni dio Federacije BiH – kazao je Novalić na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Jewell je, u ovom kontekstu govoreći o eventualnom novom zaduženju FBiH kod MMF-a, kazao da je BiH nedavno odobren i doznačen kredit od 333 milijuna eura.

– Taj kredit je doznačen u okviru instrumenta za brzo finansiranje. Postoji još prostor za dodatno kreditiranje BiH u sljedećih 12 mjeseci, ali to bi bilo mnogo manje od 3 milijarde KM – kategoričan je Džuel.

Početi pregovore

Prema njegovim riječima, Međunarodni monetarni fond ima namjeru da tek u narednim mjesecima započne pregovore o novom programu s vlastima u BiH.

– U kontekstu tih pregovora razgovarat ćemo i o tome koje se pretpostavke domaćeg zaduživanja mogu uključiti u naše makro projekcije – pojasnio je Jewell.

Na naše pitanje ima li BiH dovoljnu kreditnu sposobnost da bi mogla uzeti tako velike kredite, Džuel je ponovio da će o tome biti više riječi tokom konkretnih pregovora s vlastima u BiH.

Brojevi

– 11 milijardi i 157,49 milijuna KM – ukupan dug BiH

– 8,2 milijarde KM – vanjski dug

– 2,9 milijardi KM – unutarnji dug

U ukupnom stanju javne zaduženosti FBiH učestvuje sa 59,91 posto, RS sa 47,97, institucije BiH sa 0,65 i Distrikt Brčko s 0,47 posto.

Share via
Copy link