BiH

Novac od droga u BiH uglavnom ulažu u nekretnine

Šverceri droge imaju dobro izgrađenu infrastrukturu u smislu organiziranja transporta, distribucije i prodaje te pranja novca, koji najčešće investiraju u nekretnine u BiH i regiji.

Ističe se to u dokumentu Ministarstva sigurnosti BiH pod nazivom “Prijedlog procjene prijetnje od organiziranog kriminala u BiH u 2021. godini”, gdje su navedeni brojni šokantni podaci, uključujući i onaj da u BiH raste potrošnja droge, a procjenjuje se da će taj trend biti i nastavljen.

Na tržištu u BiH, istaknuto je, prisutne su gotovo sve vrste droga, a dominiraju produkti kanabisa, kokain i sintetičke droge.

U ovom dokumentu ističe se da, zbog loše putne komunikacije i konfiguracije terena, rute krijumčara heroina najvećim dijelom zaobilaze BiH, a u BiH se manje količine heroina najčešće ilegalno transportiraju iz Turske.

“Organizirane kriminalne grupe iz BiH imaju veći broj kriminalnih veza, kako u susjednim zemljama, tako i u zemljama zapadne Europe. Bave se krijumčarenjem narkotika u većim količinama, uglavnom heroina, s istoka – iz Turske, Afganistana i Pakistana”, upozoreno je u ovom dokumentu.

Kada su u pitanju vrste narkotika, najčešće se krijumčari skank, koji je u posljednjih nekoliko godina veoma tražen na tržištu, a zatim heroin i kokain.

“Narkotici se prevoze u izgrađenim posebnim prostorima u transportnim vozilima te neposredno preko kurira, odnosno mula koje prenose robu tradicionalnim načinom prenosa najčešće šumskim putevima izvan legalnih graničnih prelaza. Zapažen je i trend da se migrantska populacija sve više koristi za krijumčarenje i distribuciju narkotika, dijelom kako bi otplatili dug za njihovo krijumčarenje u zemlje krajnjeg odredišta”, ističe se u ovom dokumentu.

Pritom, operativni podaci pokazuju da na području BiH postoje organizirane kriminalne grupe koje sudjeluju u međunarodnom krijumčarenju kokaina koji završava na području zapadne Europe, nakon čega se rastura i prodaje širom Europe, a u BiH dolaze manje količine zbog malog tržišta i slabe platežne moći konzumenata.

Share via
Copy link