BiH

Žestoko u Parlamentu BiH, zastupnici iz RS-a napustili sjednicu, pale teške riječi

Screenshot: BHRT
Screenshot: BHRT

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske demonstrativno su napustili današnju sjednicu nakon što su probosanske stranke potpisale zajedničku izjavu o državnoj imovini. Ova odluka izazvala je negodovanje srpskih zastupnika, koji su smatrali da takva izjava šteti interesima RS-a.

Među onima koji su bili najglasniji u izrazu nezadovoljstva spomenutom izjavom bila je SNSD-ova parlamentarka Sanja Vulić. Ona je kritizirala predsjedavajućeg Zastupničkog doma Denisa Zvizdića (NiP) i poručila da se i Srbi mogu okupljati oko svojih interesa te da nije istina da su samo oni blesavi.

SDS-ov Darko Babalj je također najavio da će napustiti sjednicu zbog zajedničke izjave, što se i dogodilo pred kamerama koje su direktno prenosile sjednicu.

Ova situacija dodatno pojačava političke napetosti u Bosni i Hercegovini, gdje su etničke podjele i dalje duboke. Potpisivanje zajedničke izjave o državnoj imovini trebalo bi biti korak naprijed u procesu pomirenja između triju glavnih etničkih skupina u zemlji: Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Ipak, čini se da su srpski zastupnici odlučili odbaciti ovaj korak prema pomirenju i nastaviti sa zahtjevima za više autonomije za Republiku Srpsku, što bi moglo dodatno pogoršati političku situaciju u zemlji. Nadamo se da će svi politički lideri u Bosni i Hercegovini pronaći način da prevladaju etničke podjele i rade zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve građane.

Share via
Copy link